Rumeli Hisarı

8 11 Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, tam olarak Emirgan ve Bebek arasında konumlanmış Boğaziçi’nde bulunan Rumeli Hisarı bulunduğu semte adını vermiştir. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un Fethi’nden önce, Karadeniz’den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla ile İstanbul Boğazı’nın en dar kısmından (698 m[2]) yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

9 10 Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı Tarihi

Rumeli Hisarı’nın yapımına 15 Nisan 1452‘de başlanmıştır. İş bölümü yapılarak her bölümün inşası bir paşanın denetimine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün ile alakalı olarak da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağanos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar. Hisarın inşası 31 Ağustos 1452’de tamamlanmıştır.

Rumeli Hisarı 30 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Doksan gün gibi kısa bir sürede tamamlanan hisarın üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir.

14 Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı Yapımı ve Mimari Özelliği

Rumeli Hisarın büyük kuleleri birleştiren çevirme duvarlarının kuzeyden güneye uzunluğu 250 metre, doğudan batıya uzunluğu ise 125 metredir. Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere 4 ana ve Mezarlık Kapısı adlı bir tali kapısı vardır.

Rumeli Hisarı 30 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Doksan gün gibi kısa bir sürede tamamlanan hisarın üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir.

Rumeli Hisarı’nın yapımda kullanılmış olan keresteler İznik ve Karadeniz Ereğlisinden, taşlar ve kireç Anadolu’nun değişik yerlerinden ve çevredeki harap Bizans yapılarından temin edilmiştir. Mimar E. H. Ayverdiye göre hisarın yapımında yaklaşık olarak 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalışmıştır. 60,000 metrekare alanı kapsayan eserin kargir hacmi yaklaşık 57,700 metreküptür. Hisarın büyük kuleleri birleştiren çevirme duvarlarının kuzeyden güneye uzunluğu 250 metre, doğudan batıya uzunluğu ise 125 metredir. Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere 4 ana ve Mezarlık Kapısı adlı bir tali kapısı vardır.

Rumeli Hisarı’nın Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük Zağanos Paşa ile 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır. Zemin katları ile birlikte Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi ise 8 katlıdır. Saruca Paşa Kulesi’nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği ise 28 metredir.[3] Zağanos Paşa Kulesi’nin çapı 26,70 metre, duvar kalınlığı 5,70 metre, yüksekliği ise 21 metredir. Halil Paşa Kulesi’nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 6,5 metre ve yüksekliği de 22 metredir.

10 12 Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı’nı Kim Yaptırdı

Rumeli Hisarı ise, 1451-1452 yılları arasında Fatih Sultan Mehmed tarafından, yabancı ülkelerin gemilerinin geçişlerini denetim altında tutabilmek ve Karadeniz’den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla ile inşa ettirilmiştir.

 

5 12 Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı Neden Yapıldı

Fatih Sultan Mehmed tarafından geçen gemileri kontrol altında tutmak ve Karadeniz’den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla ile inşa ettirilmiştir.

11 6 Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı Ziyaret Saatleri

Rumeli Hisarı Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açıktır dilediğiniz de gidip görebilirsiniz. Ziyaret saatleri ve giriş ücreti aşağıda verilmiştir.

Açılış/Kapanış Saatleri         Kapalı Gün: Pazartesi
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 18:30
Gişe Kapanış Saati: 17:30

 

15 1 Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti 2022

Rumeli Hisarın da Giriş Ücreti : 50 TL  ve ayrıca  MÜZE KART GEÇERLİDİR. 18 yaşın altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir.

7 9 Rumeli HisarıRumeli Hisarı Nerede

İstanbul’un Avrupa yakasında Sarıyer ilçesindedir. Sahilden Beşiktaş istikametine doğru gittiğinizde Emirgan’ı geçer geçmez karşınızda bu güzel yeri görürüsünüz.

Adres: Yahya Kemal Caddesi No: 42, Rumelihisarı Mahallesi, 34470 Sarıyer İstanbul

 0 (212) 263 53 05

Rumeli Hisarı’na Nasıl Gidilir

Rumeli Hisarı‘na ulaşmak için Toplu taşıma ile Sahilden geçen  22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T numaralı otobüs Hatları ile gelebilirsiniz.

Araç ile gelmek isterseniz sahilde İspark’a aracınızı bırakıp Kaleyi gezebilirsiniz.

Benim önerim erken saatte gelip Kale kafede bir kahvaltı yapıp, daha sonra keyifle kaleyi ziyaret etmeniz ve akabinde güzel bir sahil yürüyüşü ile en son sahile yakın kafelerde güzel bir kahve içebilirsiniz.

2 Yorumlar

  1. İstanbul’da 37 sene oturdum ama bir kere olsun içine girip dolaşmadım. Büyük eksiklik.

  2. Belki bir gün İstanbul’a tekrar gelirseniz. gelip görmenizi tavsiye ederiz efendim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir