Topkapı Sarayı

5 5 Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Marmara denizi ile, Asya, Üsküdar ve Haliç’e bakan, her yönü ile  şehre hâkim bir mevkide 700 dönümlük bir alanda kurulmuştur. İstanbul’da gezilip görülecek en güzel tarihi yerlerin başında gelir. Hemen yanında bulunan Ayasofya ile komşu olmasından mütevellit yıl içerisinde yerli ve yabancı bir çok kişi tarafından sıkça ziyaret edilen yerlerdendir. İstanbul’un en eski sembol yapılarından bir tanesidir.

Topkapı Sarayı’nın inşası, İstanbul’un fethinden hemen sonra  Fatih Sultan Mehmed tarafından  1460-1478 yılların da yaptırılmıştır. Topkapı Sarayı, Osmanlı Padişahlarının bulunduğu  ve aynı zamanda da devletin bütün yönetim ve eğitim merkezidir. 15 yüzyıldan 19 yüzyılın ortalarına kadar yaklaşık 400 yıl kadar devletin idari merkezi konumunu yapmıştır.

Dünyanın en değerli Kutsal emanetlerine ve hazinelerinin bulunduğu en zengin müzelerinden birisi olarak bilinen Topkapı Sarayı, tarihten bu yana popülaritesini asla kaybetmemiştir. 1985 yılında UNESCO d

4 6 Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı’nın Özellikleri Nelerdir

Cumhuriyet Döneminin ilk müzesidir
Yatay bir mimariye sahiptir
İnşası en uzun sürmüş olan devlet sarayıdır
Saray’da Kur’an-ı Kerim yer bulunmaktadır
Sarayın ilk giriş bölümünde Bab-ı Hümayun alanı yer almaktadır
Birun ve Enderun olarak bölümleri vardır.
Yüksekliği 1.600 metredir.
İki farklı bölümden oluşmaktadır
Toplamda 23 Adet kule sahiptir
Sarayda gözetleme gövdesi bulunur
İstanbul’daki en eski tarihi yapıdır
Ortalama 600 yıllık geçmişi bulunmaktadır.
Sarayın içinde birden fazla köşk vardır.
Dünya’nın en büyük müzeleri listesinde yer almaktadır.
Birçok koleksiyon bulunmaktadır.
Müze içerisinde ortalama 300.000 koleksiyon bulunuyor.
Koleksiyonlarda porselenler, gümüşler, özel eşyalar, tabaklar vs. yer almaktadır.
Bakır ve tombak mutfak eşyası, Çin ve Japon porselenleri, Kutsal Emanetler vardır.
Dünyanın en büyük elması sergilenmektedir.

5 5 Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Mimarisi

Bünyesinde yüzlerce yıllık bir geçmişi ve hatırası bulunan Topkapı Sarayı’nın planının yapılmasında Osmanlı devlet felsefesi ile Saray-tebaa ilişkilerinin rolü olmuştur. Topkapı Sarayının ilk inşa edildiği sıralarda, Fatih Sultan Mehmed’in babası olan  Sultan II. Murad’ın Tunca Nehri hemen kenarında yaptırmış olduğu ve günümüze sadece kalıntıları ulaşan Edirne Sarayı’nın planından olduğu kadar görkeminden de esinlenildiği bilinir

Topkapı Sarayı bakıldığında oldukça mütevazı bir saraydır; imparatorluğun büyük harcamaları ile yaptırdığı eserleri genelde muhteşem camiler, kışlalar, köprüler, kervansaraylar ve konaklama tesislerin yapımında kullanılmıştır. 16. yüzyılın en ünlü mimarı Mimar Sinan dahi bu sarayda sadece bir bölüm inşa etmiştir. Ama sarayın kendine özgü binaları, nefis çinileri ve tabiatla iç içe geçmiş yapısı kadar, Sarayburnu’ndaki konumu da ona doğal bir güzellik ve ihtişam verir

Topkapı Sarayı Bölümleri

Hizmetler ve koruma yeri Bîrun Ana merkez Dîvân-ı Hümâyun, Eğitim Yeri Enderûn  ve padişahların özel yaşam yeri olan  (Harem)

Divan-ı Hümayun : Osmanlı Padişahların ve ileri gelenlerinin toplanım bir araya geldiği, istişareler yaptığı ve önemli kararlar aldığı yerdir. Şu zamanda düşünürsek eğer Bakanlar kurulu diyebiliriz.

Birun: Sarayın dış alanı demektir. Burada padişahlar genelde kendilerine özel işleri ve hep birlikte bayramlaşma törenlerini yapmak için kullanılır. Bu alanda ki en dikkat çeken yer  Divan-ı Hümayun’dur.

Enderun: Bu bölüm de Has Oda, Kutsal Emanetler Dairesi ve Arz Odası ve ayrıca padişahların özel hayatlarını çoğu zaman geçirmiş oldukları yerdir. Arz Odası’nda gelen misafir karşılanır, Kutsal Emanetler Dairesi’nde peygamberlere ait olan özel eşyalar yer alıyor. o yüzden burası Topkapı Sarayın oldukça önemli bir yeridir.

Harem Bölümü: Topkapı Sarayı’nda belki de en çok ilgi gelip görülmek istenen bir bölümdür. Harem Bölümü’nün anlamı kutsal ve sevgidir. Burada padişahları özel hayatlarını yaşamıştır. Uzunca koridorlar ve yaklaşık dört yüze yakın oda yer almaktadır. Ancak, zaman içerisinde değişiklikler olmuştur

Alay Meydanı: Buraya Sadece  özel günlerde girilmektedir.. Bu alanda halk ve devlet ilişkileri yürütülmektedir. Alay Meydanı’ndaki dikkat çeken yerler ise Aya İrini Kilisesi, Altınyol, Darphane- i Amire’dir.

10 3 Topkapı Sarayı

9 1 Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Ne zaman Müze oldu

Topkapı Sarayı 3 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür. Ayrı zamanda Cumhuriyet Döneminin ilk müzesidir

8 6 Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti Ne Kadar

2022 YILI GİRİŞ ÜCRETLERİ

Topkapı Sarayı Kombine Bilet – 1 İsterseniz (Topkapı Sarayı + Aya İrini)
Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 100 TL
Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 320 TL
İndirimli Bilet Fiyatı : 30 TL

Topkapı Sarayı Kombine Bilet-2  İsterseniz (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem)
Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 130 TL
Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 420 TL
İndirimli Bilet Fiyatı : 40 TL

Harem
Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 50 TL
Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 150 TL
İndirimli Bilet Fiyatı : 15 TL

Aya İrini
Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 40 TL
Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı : 120 TL
İndirimli Bilet Fiyatı: 15 TL

NOT : Topkapı Sarayı’nın Harem ve Aya İrini bölümlerinde, Dolmabahçe Sarayı Selamlık bölümünde, Milli Saraylar Beykoz Cam ve Billur Müzesi ile Küçüksu Kasrı Mesire Alanı ve Beykoz Mecidiye Kasrı Mesire Alanlarında  Müzekart geçmemektedir.

NOT :Müze kart 2022 bir yıllık fiyatı 60 TL dir.

Topkapı Sarayı 18 yaşından küçük ziyaretçilere ücretsizdir

7 8 Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayına Kimler Ücretsiz Girebilir

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 65 yaş üstü yaşlılarımız

Gazilerimiz ve ona refakat eden ailesi

Türkiye Cumhuriyeti Engelli vatandaşlarımız ve refakatçısı

TSK’da görevli Askerlerimiz

Topkapı Sarayı Hangi Günler Ziyarete Açık

Topkapı Sarayı sadece Salı günü Kapalıdır. Onun dışında her gün saat 09:00 /18 :00 Arası ziyarete açıktır, dilediğinizde bu güzel yere gelebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Nerede 

Topkapı Sarayı Tarihi yarım adanın en eski tarihi bölgelerinden birinde yer alır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında Merkezi bir konumdadır. İstanbul’un Fatih ilçesinin Cankurtaran mahallesinde bulunur.

Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih-İstanbul-Türkiye

Telefon: (0212) 512 04 80

Topkapı Sarayına Nasıl Gidilir

Topkapı Sarayına  en hızlı ve en güzel ulaşımı, Bağcılar – Kabataş Tramvay Hattını kullanarak sağlayabilirsiniz

Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir