Kız Kulesi

6 2 Kız Kulesi

Kız Kulesi

İstanbul’a geldiğininiz de gezilecek yerlerin belki de  en başında akla gelen yer Kız Kulesi’dir. Salacak açıklarında ki küçücük bir adanın üzerine yapılmıştır. Hakkında anlatılan birçok efsanesi olan ve Boğaz da gören herkesi adeta mest eden ve her çekilen fotoğrafta kendisine yer bulan Kız Kulesi, bugün İstanbul’un en önemli sembollerinden biri olarak yerli ve yabancı bir çok turist tarafından sık sık ziyaret edilen bir yerdir. İstanbul ziyaretinizde kesinlikle görmeden geçilmeyecek efsane bir yerdir..

8 4 Kız Kulesi

Kız Kulesi Tarihi

Antik Çağ’dan Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı..

Asya ve Avrupa kıtasının buluştuğu noktada, İstanbul Boğazı’nın ortasında yer alan Kız Kulesi 2500 yıllık uzun tarihiyle Antik Çağ’dan Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı‘ya kadar tüm dönemlere şahitlik etmiştir.

M.Ö. 410 yılında Atinalı komutan Alkibiades tarafından inşa edildiği rivayet edilen bu eşsiz  Kule Boğaz’dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş.

Roma İstanbul’da hakimiyeti kurduktan sonra Bizans İmparatoru olan Manuel Comnenos yapıyı taşlarla daha da  güçlendirip tam bir kule olarak düşünüş ve bir savunma yeri haline getirmiş.

Osmanlı zamanında ise bir kez daha restore edilen kule, mehter takımının gösterilerine sahne olmuş. Kulenin bugünkü temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır.

2500 yıllık efsane bir Tarihe sahip olan Kız Kulesi birçok kez harap olmuş ve daha sonra çok kez de restore edilmiştir.1944’te yaşanan yangında kulenin ahşap olan üst kısmı betonarme olarak yenilenmiş, 2000 yılında da restoran haline dönüştürülmüştü. Fakat Eylül 2021’de kulenin depreme dayanıksızlığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kuleyi restore etme çalışmaları yeniden başladı ve şuanda devam etmektedir..

6 2 Kız Kulesi

6 5 Kız Kulesi

Kız Kulesi Efsanesi Kısaca

Kız Kulesi ile Galata Kulesi Aşkı..

Kız Kulesi’nin anlatılan en romantik ve efsane hikayesi şöyle; Efsaneye göre Kız Kulesi ile Galata Kulesi birbirine aşıktır, fakat aralarında bulunan İstanbul Boğazı, aşıkların birbirine kavuşmasını engellemektedir. Galata Kulesi Kız Kulesi’ne olan aşkını yıllarca mektuplara yazar.

Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek için buraya çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi’ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. İstanbul’un üflediği rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır. Aşkının platonik olmadığını anlayan Kız Kulesi, sevinçten havaya uçar. Bu iki aşığın birbirlerine duydukları bu derin duygular ve büyük Aşk onların yüzyıllara meydan okumasına ve İstanbul’un en güzel manzarasını oluşturmasına neden olmuştur..

7 2 Kız Kulesi

Kral ve Kızı..

Kız Kulesi ile alakalı anlatılan efsanelerden biri de; kral ve kızının hikayesidir. Bir falcı tarafından kızının yılan sokması nedeniyle kızının öleceği hakkında uyarılan kral, kızını korumak adına Salacak açıklarındaki kayalıklar üzerine Kız Kulesini inşa ettirir ve kızını bu kuleye yerleştirir.
Kral kızına belli vakitlerde sepet içerisinde çeşitli yiyecekler gönderir ve bir gün meyve sepetinin içine gizlenen yılan kralın kızını zehirleyerek ölmesine neden olur.

8 2 Kız Kulesi

Battal Gazi Hikayesi..

Kız Kulesi ile alakalı anlatılan efsanelerden en bilineni aslında  kral ve kızının hikayesidir. Diğer bir efsane ise Battal Gazi hakkındadır.

Şehrin karşısına konuşlanan Battal Gazi’yi gören Bizans Tekfuru telaşlanır ve hazineleri ile kızını bu kuleye saklar.
Fakat kuleyi ele geçiren Battal Gazi hem hazineleri hem de prensesi alır ve atıyla Üsküdar’ı aşarak yoluna devam eder.
Atı alan Üsküdar’ı geçti deyiminin esas kaynağının bu olay olduğu rivayet edilmektedir.

8 3 Kız Kulesi

Hero ve Leandros’un Ölümsüz Aşkı..

Kız kulesi ile ilgili ilk efsane Ovidius tarafından kaydedilmiştir. Efsaneye göre Çanakkale Boğazı’nın batı yakasındaki Sestos’taki Afrodit Mabedi’nde rahibe olan Hero Abydos’da yaşayan Leandros’a aşık olur. Leandros her gece yüzerek Hero’yu görmek için21 Sestos’a geçer.

Bir gün fırtına çıkınca kuledeki fenerin ışığı söner ve yolunu kaybeder ve boğularak can verir. Ertesi gün kıyıdaki cansız bedenini gören Hero’da kendini suya atarak intihar eder.
Normalde Çanakkale’de geçen bu efsane 18. Yüzyılda Avrupalı seyyahlar tarafından dönemin “antikite modasına” uygun olarak ün kazanan Boğaziçindeki Kız Kulesi’ne uyarlamışlardır ve kule “Tour de Leandre veya Leandre Tower” olarak da adlandırılmaya başlanmıştır.

7 3 Kız Kulesi

6 3 Kız Kulesi
Kızkulesi Akşam Yemeği Ücreti Rezervasyon
Kız Kulesinde romantik bir akşam yemeği yemek isterseniz fiyatlarlar da değişkenlik olabilir bu neden aşağıda belirtiğimiz fiyatlar ortalama fiyatlardır güncel fiyatlar ve bilgi için iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Akşam saat 19:15’de yemek servisi başlamaktadır. Akşam yemeklerinde Akşam yemeğinde Dünya ve yerel mutfağımızdan menüler alabilirsiniz  . Menü fiyatları ise ortalama 375TL ve 425 TL’dir. İçecekler ise ekstradır. Güncel fiyat bilgileri için iletişime geçmeniz öneririz.
Akşam yemek ve Organizasyon için iletişim bilgileri : 0216 342 47 47 numaralı telefondan, 0533 476 58 06 numarası ile WhatsApp üzerinden cevap alabilir, reservation@kizkulesi.com.tr adresine mail atarak yemek organizasyonlarınız için rezervasyon yaptırabilirsiniz.
5 2 Kız Kulesi
Kızkulesi Müze Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saati
Kız Kulesi’ni  Haftanın her günü  09 :00 19:00 saatlerinde ziyaret edebilirisiniz.
Sadece Müze için giriş ücreti  Yetişkin: 60  /  Öğrenci: 40
5 5 Kız Kulesi

Kız Kulesi Nasıl Gidilir

Kız Kulesi’ne Üsküdar Salacak ve Kabataş üzerinden yapılan tekne seferleri ile ulaşabilirsiniz.

Üsküdar Salacak kalkışlı Kız Kulesi seferleri 09.00-19.00 saatleri arasında her 15 dakikada bir yapılıyor. Kabataş-Kız Kulesi seferleri ise sadece hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında saat başı olarak yapılmaktadır.

7 4 Kız Kulesi

Kız Kulesi Deniz Üstünde Nasıl Duruyor

Kız Kulesi yapımı kayalıkların üzerine inşa edilmiş ve  güzel bir şekilde konumlanmıştır. Kule yapısı gereğince suyun üzerinde yalnız bir şekilde duruyor ve denizin ortasında bir görünüme ulaşıyor . Ama kulenin yakın çevresinde Eski zamanlara yönelik incelemeler yapıldığı zaman Bir adanın üzerine temellerinin atılmış olduğu ve bu şekilde yapıldığı belli olmaktadır.
12 1 Kız Kulesi
Kız Kulesi’ni Kim Yaptırdı

M.Ö. 410 yılında Atinalı komutan Alkibiades tarafından inşa edildiği rivayet edilen bu eşsiz  Kule Boğaz’dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş.

9 3 Kız Kulesi

11 2 Kız Kulesi

Kız Kulesi Nerede

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın ve Anadolu Yakasında, Salacak açıklarındadır. Üsküdar Salacak’ta diyebiliriz.

Salacak, 34668 Üsküdar/İstanbul

6 4 Kız Kulesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir